Een nieuwe periode in de Japanse geschiedenis (de Reiwa periode) is aangebroken

De Japanse geschiedenis kenmerkt zich door verschillende tijdsblokken die elk een eigen naam hebben gekregen. Zo heb je de beroemde Heian periode (vanaf het jaar 794 tot en met 1185) en de beroemde Edo  periode (1603 t/m 1868). De laatste periode in de Japanse geschiedenis duurde van 8 januari 1989 tot en met 30 april 2019. De periode duurde even lang als de regeringsduur van de afgelopen keizer Akihito. Deze periode heette de Heisei Periode. En nu is Japan per 1 mei 2019 overgegaan op de Reiwa periode. Dat was de dag dat Keizer Naruhito aantrad als nieuwe keizer van Japan.

 

Manyoushuu

Reiwa bestaat uit de kanji voor bevel/decreet 令 rei en Japanse stijl/vrede/harmonie 和 wa. Betekent “reiwa” dan “bevolen vrede?”

Niet per se. De kanji van reiwa komen uit de Manyoushuu. Dat is een 8e eeuwse Japanse gedichtenbundel. Het werk staat bekend als de oudste gedichtenbundel van Japan. De twee kanji komen uit de volgende passage uit het gedicht:

時に初春の令月、気淑く風和ぐ。

Nu is het de eerste en ook de gunstige maand van de lente, het weer is goed en de wind is zacht.

“Rei” uit “reiwa” kan daarom beter worden opgevat als “gunstig” of “goed gekozen” dan als “bevel. Het Japans blijft een contextgevoelige taal. De rest van het gedicht haalt o.a. de zoetgeurige pruimenbloesem aan.

Japanse pruimenbloesem, copyrightvrije foto van
Nennieinzweidrei op Pixabay https://pixabay.com/photos/flowers-plum-blossom-zierpflaume-4075539/

 

 

Extra lang vrij

Met het aantreden van de nieuwe Keizer hadden de Japanse schoolkinderen extra lang vrij. 10 Dagen lang hadden zij vrij. Dat is langer dan normaal. Eén en ander heeft te maken met de troonsbestijging van Keizer Naruhito.

Allereerst hadden de kinderen vrij op 30 april. Dat was Keizersdag. In Nederland hebben wij Koningsdag op 27 april, maar daar hadden ze iets vergelijkbaars op 30 april: Keizersdag. Toen was de afgetreden keizer, Akihito, jarig. Waarschijnlijk wordt 30 april nu een anonieme feestdag in Japan. En zal de nieuwe Keizersdag weer vallen op de verjaardag van de huidige keizer.

Daarnaast waren er nog allerlei andere korte vieringen en feestdagen. Waaronder 3 mei, de dag dat men stilstaat bij het invoeren van de Japanse Grondwet en   5 mei, “Dag van het kind”.

 

Hoop op een gunstige Japanse periode

Met het aanvangen van het Reiwa tijdperk hoopt men in Japan op een voorspoedige periode in de Japanse geschiedenis. Iemand die het aantreden van het nieuwe keizerspaar Naruhito en  Masako aanschouwde, verzuchtte: “In het Heisei-tijdperk awren er veel rampen, zoals aardbevingen en regenoverlast. Ik wil graag dat er met het Reiwa-tijdperk een periode aanbreekt zonder rampen.” (Bron van dit citaat: NHK)

 

Japanse pruimenbloesem, foto van Nennieinzweidrei, Free for commercial use  No attribution required, Pixabay license, op Pixabay https://pixabay.com/photos/flowers-plum-blossom-zierpflaume-4075539/

Pinterest