Troonsbestijging van keizer Naruhito

 

De Heisei periode in Japan is ten einde. Keizer Akihito heeft op 30 april 2019, na 30 jaar, afstand genomen van de troon. Akihito kreeg twee zonen, Naruhito en Akishino.  De nieuwe keizer en oudste zoon van Akihito heet Naruhito besteeg op 1 mei 2019 de troon. De nieuwe periode die in Japan ingaat heet de Reiwa periode.

De voorbereidingen

In 2016 dacht Akihito al na over dat hij de troon zou willen afstaan aan zijn zoon Naruhito (Nu Keizer Naruhito) . Sinds 1817 is er geen keizer geweest die zelf afstand deed van de troon en deze afstond aan een opvolger. Het is dus iets unieks. In de keizerlijke wet stond ook niets over of het wel of niet was toegestaan, dus is er besloten om aan de wet toe te voegen dat de keizer zelf zijn troon mag afstaan. De ceremonieën die worden uitgevoerd bij de keizerlijke overgang en de troonsbestijging van Keizer Naruhito zijn al begonnen in 2017. Daartoe kwam ook de keizerlijke raad samen. De keizerlijke raad was al 27 jaar niet meer samengekomen.

Foto van Pexels, titel: “beach” , Pixabay License
Free for commercial use
No attribution required
https://pixabay.com/photos/waves-dawn-ocean-sea-dusk-1867285/

 

 

In Japan staan keizer en religie in elkaars verlengde. Oud-keizer Akihito ging daarom naar het groot heiligdom van Ise om aan zijn voorouder, zonnegodin Amaterasu, het nieuws over de troonsbestijging over te brengen.

Akihito deed zijn gebeden tijdens het Shinetsu no Gi ritueel. Dat is er één van een reeks rituelen voor het brengen van keizerlijk geluk. Hij bracht hierbij het keizerlijk zwaard en het keizerlijk juweel mee, twee antieke heilige  familieschatten. Dat zijn twee van de drie keizerlijke regalia in Japan (het derde regaal is een spiegel).

27 april tot 6 mei was er een periode waarin iedereen vrij kreeg vanwege de troonsbestijging van keizer Naruhito. Dit had de overheid besloten. De overheid denkt er tevens over na om er een jaarlijkse feestdag van te maken. Het is in Japan volgens de wet zo dat als een werkdag tussen twee feestdagen in valt, wat nu het geval was, deze dagen vrij worden gehouden. Daarom had men extra lang vrij.

De toespraak van Naruhito

Naruhito is de 126ste keizer van Japan. In Keizer Naruhito’s toespraak na de troonbestijging beloofde Naruhito plechtig dat hij een rol als symbool van staat en eenheid zal vervullen. De vader van Naruhito stond bekend voor zijn goede daden voor mensen tijdens ziektes en rampen. Keizer Naruhito bracht eerbetoon aan zijn vader toen hij in zijn toespraak zei dat hij diezelfde toewijding beloofde aan het volk.

Pinterest