Setsubun – ehoumaki

Japan is vele matsuri (religieuze festivals) rijk. Setsubun is er één van.

Op 3 februari viert men in (grote delen van) Japan Setsubun. Setsubun valt op de dag voor de traditionele Japanse lente. Dan viert men in Japan dat men van de winter overgaat naar de lente.

Als je setsubun in het Japans schrijft, gebruik je twee kanji: 節分 . De eerste kanji 節 betekent “seizoen” of “seizoenen” en de tweede kanji 分kan “verdelen” betekenen. Dus het woord setsubun betekent letterlijk “verdeel de seizoenen”.

Ehoumaki

In de Kansai-regio (rond Osaka en Kyoto) eet men al decennialang op die dag een ehoumaki. Dat is een lange sushirol. De ingrediënten zijn voor de buitenkant van de rol::

-sushi (rijst in sushiazijn)

met daaromheen:

– een lap nori (zeewier)

En als inhoud:

7 ingrediënten, meestal iets van:

-gekookt ei

-komkommer

-shitake

-vis of schelpdieren of zeefruit

-lokale ingrediënten.

Ehoumaki bestaat uit 3 kanji: 恵方巻. De eerste kanji betekent 恵“gunst” of “zegening”, de tweede betekent 方“richting” en de derde 巻“oprollen” of “rol”. Dus het woord ehoumaki betekent letterlijk: een (sushi-) rol die je in de richting van de zegening brengt. Dus een sushirol die geluk brengt!

Ehoumaki met setsubun (3 februari)

Ehoumaki

 

Geroosterde sojabonen

Andere dingen die plaatsvinden met setsubun is dat een familielid verkleed gaat als een oni (demoon) om de kinderen in het gezin bang te maken. Het gezin gooit dan vervolgens geroosterde sojabonen naar hem toe uit om zo ongeluk de deur uit te zetten. Ze slaan vervolgens de deur dicht, zodat het ongeluk niet meer naar binnen komt. Het kan ook voorkomen dat er niemand verkleed gaat als oni en dat ze gewoon sojabonen naar buiten gooien om pech af te weren. En dan ook weer de deur dichtgooien om pech en onfortuinlijke gebeurtenissen buiten te sluiten. Veel mensen doen dit ritueel niet zelf, maar gaan naar een Shinto heiligdom, waar dit ritueel ook wordt gepraktiseerd.

Wil je graag meer over Japan te weten komen? Wellicht is het boek “Japans voor beginners” dan een leuk uitgangspunt. Bestel dit boek hier op de site (klik hier) of op bol.com.

Pinterest