Kintsugi

Kintsugi is de kunst van het lijmen met goud. Het komt van het woord Kinttsukuroi en dat betekend gouden reparatie. Deze vorm van repareren is een eeuwenoude kunstvorm ontstaan in Japan in 15e eeuw.

De theepot

Er was eens keizer die liet zijn favoriete theepot vallen. De theepot was in stukken gebroken. Hij liet de theepot opsturen naar China om te laten repareren, maar toen

de keizer de theepot terugkreeg waren de barsten geniet en vond hij de theepot erg lelijk. Hij liet zijn beste vakmensen een oplossing bedenken die mooier was. De theepot werd gelijmd met goud.

Het schijnt dat verzamelaars van keramiek de oplossing zo mooi vonden dat sommige verzamelaars expres potten en vazen stuk lieten vallen om te laten lijmen met kintsugi.

Lelijk mooi

Het verlijmen met goud wordt vooral toegepast bij oude voorwerpen of gesneuvelde schalen en vazen etc. van keramiek.  In plaats van dat barsten worden weggewerkt, worden deze juist benadrukt met goud. Lelijke kapotte voorwerpen kunnen hierdoor juist mooier worden dan dat ze voorheen waren.

Filosofie en gevoel

Sinds dat deze manier van repareren bestaat wordt hij beïnvloed door een filosofie. Deze filosofie luidt: wabi-sabi. Wabi-sabi gaat over het zien van de perfectie in de imperfectie of het zien van schoonheid in de fouten. Ook is er het gevoel uit ontstaan van mottainai. Mottainai is het gevoel van spijt hebben als iets verloren gaat of wordt weggegooid en nog iets anders wat er uit voort is gekomen is mushin, het accepteren van verandering.

Drie manieren

Er zijn drie manieren van het verlijmen met Kintsugi. Crack, pieces en joint-call. Alledrie gebeuren uiteraard met goud. Bij de crack manier worden de barsten opgevuld met goud, bij de pieces manier worden lege stukken opgevuld met goud en bij de joint-call manier worden stukken van verschillende vazen of potten die dezelfde vorm hebben tot een geheel verlijmd met goud.

 

Doe-het-zelf

Tegenwoordig kun je doe-het-zelf kits kopen. Deze kit is een pakketje voorzien van lijm, goudpoeder, kwastje en handschoenen. Zo kun je zelf je porselein lijmen met Kintsugi.

Pinterest