Poppenmarkt van Nihonbashi

Van 5 tot 7 oktober vond in Tokio de poppenmarkt van Nihonbashi plaats. Er stonden allerlei poppen uit allerlei tijdperken opgesteld. Van hele oude houten Japanse poppen tot poppen uit het buitenland poppen en zelfgemaakte poppen, je kon ze er allemaal vinden. Ook pop Rika was er te vinden. Poppenliefhebbers konden er ook terecht voor poppenkleertjes.

Kraampjes

In het teken van het poppenfestival stonden er in Nihonbashi allerlei kraampjes met poppen opgesteld. In de kraampjes waren waren klassieke poppen van hout en elegante poppen van porselein. Maar ook babypoppen die in de vorige eeuw van celluloid gemaakt waren stonden ertussen. De kraampjes waren vaak van winkeleigenaren, die hun eigen waren ook tussen de poppen hadden gezet.

Er was nog meer te doen bij de poppenmarkt. Toeschouwers konden genieten van poppentheaters waarbij de poppen ondeugend en grappig waren.

Poppenbuurt

Het evenement vond plaats in een buurtje in Nihonbashi dat letterlijk “Poppenbuurt” of “Poppenwijk” heet (人形町 (=Ningyouchou)). Dit wijkje bestond
al in de Edo Periode (1603-1868). In die tijd was het een cultureel gebied, waar veel poppentheaters waren. Ook kabuki-theaters (kabuki is
een kleurrijke Japanse toneelvorm) waren er veel te vinden. In Ningyouchou zijn twee klokkentorens te vinden. Ze hebben allebei een klok op een paal en draailuiken waar een paar keer per dag poppen uitkomen.

Kokeshi

Een bijzondere soort die veel te vinden was op de poppenmarkt van Nihonbashi is de kokeshi. Een kokeshi is een houten pop met een slank lijf en een groot hoofdje. Het poppetje is beschilderd. Vaak stelt de kokeshi een vrouw of een meisje voor. Men zegt dat het “Mii”-poppetje van de Wii-console geinspireerd is op het uiterlijk van kokeshi-poppen.

kokeshi foto van joe mabel

Kokeshi, foto van Joe Mabel

Kokeshi werden al in de Edo periode gemaakt in het noorden van Japan. Kokeshi werden toen cadeau gedaan aan mensen die warmwaterbronnen (onsen) bezochten.

Pinterest