Hebocon

Hebocon is een robotwedstrijd die is komen overwaaien uit Japan. Je zou zeggen dat bij een robotwedstrijd de beste robot wint. Maar dat is niet zo. Want alleen dwaze robots maken een kans!

Hebocon

Een gorilla op een nietmachine en een pakje friet nemen het tegen elkaar op, bron van het plaatje: http://www.ufunk.net/wp-content/uploads/2014/12/HEBOCON-robot-contest-1.jpg

 

Spelregels

Bij een Heboconwedstrijd gaan tientallen robots met elkaar vechten. Het zijn geen gewone robots, want het zijn “klungelige robots”. Het woord “hebo” betekent “kluns” of “klungelig” in het Japans en het woord “con” is een afkorting van “convention”. De regels voor Hebocon lijken op die van sumo. De robots gaan af als ze uit elkaar vallen/ elkaar stuk hebben gemaakt. Of als ze zich perongeluk de ring uit hebben gemanoeuvreerd.

Hebocon

Duidelijk gevaarlijke robots. bron van het plaatje: https://s.aolcdn.com/hss/storage/midas/3596a73e75963e8702dd468efd736e08/204199873/end.jpg

 

Geen technische hoogstandjes!

Het leuke van de robotwedstrijd is dat de robots absoluut geen technisch hoogstaande onderdelen mogen hebben. Het is meer regel dan uitzondering dat een kartonplaat met bewegende wielen een deelnemer is aan de wedstrijd. Pakjes drinken, oude Iphone hoesjes, oud speelgoed, drinkbekers, barbiepoppen, poppen van Rika-chan (zie hier een blog over Barbie en Rika-chan) en andere creatief gekozen onderdelen worden gebruikt voor de robots. Er zijn zelfs robots die werden gemaakt van groente en fruit.

Hebocon wortel robot

Een hele gezonde robot van wortelen, broccoli en een appel. Bron van het plaatje: http://local.arduino.cc/malmo/wp-content/uploads/sites/4/2016/05/hebocon_valencia_7.jpg

Humor

Het belangrijkste van de wedstrijd lijkt -naast de creativiteit- de humor van al die grappige robots te zijn. Hoe klungeliger, des te beter. Zo was er een deelnemer die haar robot was vergeten in de trein. Daarna postte ze een foto van dat ze lekker aan het eten en aan het drinken was in een restaurant. Dat was zo klungelig, dat ze veel respect van alle deelnemers kreeg.

Internationaal

De wedstrijd is inmiddels overgewaaid naar 20 verschillende landen. Ook in Nederland kom je Hebocon-wedstrijden tegen!
Bijvoorbeeld op het CKC (cultureel) in Zoetermeer. Klik op deze link voor de pagina over Hebocon bij het CKC.
Ik moet zeggen dat ik het een heel creatief en humoristisch concept vind. En ik hoop daarom ook dat Hebocon nog een stuk groter wordt!

Mocht je meer te weten willen komen over Hebocon, klik dan hier. Dan kom je op de officiële Hebocon-Facebookpagina.
En hieronder volgt nog een filmpje over Hebocon.

 

Dit artikel is mede ontstaan door de informatie die ik heb gekregen van Fem van Brenk. Veel dank!

 

Save

Save

Save

Save

Save

Pinterest