Shoji, Fusuma en Byobu

In het vroegere Japan, tegenwoordig wat minder,  werd er op verschillende manieren gebruik gemaakt van papier in de architectuur. Shoji werd toegepast in de bouw van huizen. Shoji bestaan uit houten frames en in die frames bevindt zich lichtdoorlatend rijstpapier. Deze frames werden gebruikt voor wanden deuren en ramen. Hierdoor was het niet persé nodig dat een huis ramen had om licht door te laten. Er werd gebruik gemaakt van schuifpanelen.

Shoji

http://www.viverezen.it/giornale-bio/wp-content/uploads/2016/09/how-to-build-japanese-sliding-doors.jpg

Vroeger werd Shoji toegepast aan de binnen- en buitenkant van de woning als een dubbele wand ter isolatie en tegelijkertijd lichtdoorlatend. Tegenwoordig wordt het voornamelijk toegepast aan de binnenzijde van een woning. Omdat men meegaat met de moderne manier van huizenbouw.

De traditionele Japanse huizen zijn herkenbaar aan het feit dat ze gebouwd zijn met Shoji. Dit geeft die Japanse huizen hun karakter. De typische panelen van hout en papier worden vaak direct gekoppeld aan Japan. Maar in het westen worden ze ook weleens toegepast.
In de binnenhuisarchitectuur kan gebruik worden gemaakt van binnenwanden. Deze binnenwanden zijn vaak gebaseerd op de traditionele Japanse huizen. De binnenwand is dan ook gemaakt van papier en hout. Op deze manier kun je verschillende ruimtes in ruimtes creëren en toch licht doorlaten van buiten.

Shoji Fusama

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/96/87/c0/9687c010bfd49fb7420f660f439da18c.jpg

Fusuma

De schuifpanelen die men gebruikte heten Fusuma. Fusuma zijn lichtgewicht wandonderdelen bestaande uit een houten frame en vaak bamboe of papier in het frame. Fusuma waren gemakkelijk in gebruik vanwege het lichte gewicht. Hierdoor konden huizen op verschillende manieren worden ingedeeld.

De traditionele Shoji is gedeeltelijk ontstaan uit Fusuma. Het verschil zit hem in het feit dat Shoji licht doorlaat en Fusuma niet. Een ander verschil is dat Shoji zijn opgedeeld in hokjes of vakjes met aan de onderkant vaak een smal houten paneel. Bij Fusuma is dit niet zo. Ook hebben veel Fusuma een prachtige schildering erop terwijl Shoji vaak blanco en wit of beigeachtig zijn.

Byobu

Een andere manier om ruimtes te verdelen is door gebruik te maken van het traditionele kamerscherm Byobu, niet te verwarren met Shoji en Fusuma. Deze zijn ook gemaakt van hout en papier. En bavatten vaak prachtige schilderingen net als Fusuma.

Shoji Byobu

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/3b/d6/ac/3bd6ac3de510c7bd62cd9e3de824055c.jpg.

Byobu werden in de jaren tachtig geintroduceerd in het westen toen Japan open ging staan voor de buitenwereld. Byobu werden al snel populair om de ruimte te verdelen. Vaak werden ze toegepast in slaapkamers voor privacy redenen in grote rijkeluishuizen waar men zich kon omkleden achter een Byobu. Tegenwoordig wordt een Byobu weleens gebruikt als decoratie in het interieur van een woning.

Pinterest