De grote golf van Kanagawa

Under the wave of Kanawaga, ook bekend als de grote golf is een print op een houtsnede van kunstenaar Hokusai. Het werd gepubliceerd ergens tussen 1829 en 1833 in de late Edo periode als één van de eerste stukken uit een reeks kunstwerken van Hokusai. De reeks heet Thirty-six Views of Mount Fuji. De grote golf van Knagawa is het meest bekende werk van Hokusai en ook het meest herkende kunstwerk uit Japan.

De grote golf van Kanagawa

http://images.metmuseum.org/CRDImages/as/web-large/DP130155.jpg

Hokusai

Hokusai – Portret gemaakt door zijn dochter

Het stuk moet een enorme golf voorstellen met boten aan de kust van de Kanagawa Prefectuur die het er moeilijk mee hebben. Het zou een tsunami kunnen zijn maar toch is het gewoon een grote ruige golf volgens Hokusai.

Alle stukken in de reeks spelen zich af rond de berg Fuji en hebben allemaal een eigen thema met verschillende omstandigheden en de berg zelf staat op de achtergrond.

“Overal”

Het kunstwerk De grote golf van Kanagawa staat in verschillende musea, onder andere in het Metropolitan Museum of Art, British Museum, Art Institute of Chicago, The Los Angeles County Museum of Art, National Gallery of Victoria in Melbourne en in Claude Monet’s house in Giverny in Frankrijk.

Laatst zat ik in een Restaurant en daar hing een kopie van het kunstwerk. Ik zei toen al, “die zie je overal als je zoekt met de zoekterm Japan”. Het stuk schijnt dus overal te vinden te zijn.

Voorgangers en parodieën

Voordat het origineel er was zoals het er nu is waren er nog twee kunstwerken gemaakt: “Kanagawa-oki honmoku no zu” en “Oshiokuri hato tsūsen no zu”. Je ziet duidelijk dat er verschillende kleurtechnieken en lijnstijlen zijn toegepast. Je kan overduidelijk zien dat het werken zijn die elkaar opvolgen.

De grote golf van Kanagawa

Kanagawa-oki honmoku no zu

De grote golf van Kanagawa

Oshiokuri hato tsūsen no zu

 

 

 

 

 

 

De golf in de twee voorgaande kunstwerken lijkt haast op een berg. Dit komt doordat in het origineel zoals het nu is de golf veel dynamischer en drukker is neergezet. Het lijkt als het ware uit het stuk te springen. In de twee voorgangers lijken de boten haast te verdwijnen in het midden, doordat de horizon vrij hoog staat. In De grote golf zoals hij nu is is de horizon zo laag dat de kijker geforceerd wordt naar de actie in het schilderij te kijken.

Er zijn ook een hoop parodieën gemaakt naar het kunstwerk.

 

De grote golf parodie

http://bangbangstudio.ru/system/images/images/3942/text3942.jpg

De grote golf parodie

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/8a/a0/f6/8aa0f667dc1bc9eb204519145f3828ec.jpg

Pinterest