Heremietkreeft krijgt een nieuwe woning

De heremietkreeft is een kreeft die deels in een schelp leeft. Deze kreeft heeft de eigenschap om in een andere schelp te kruipen naarmate hij groeit of als hij een mooiere schelp tegenkomt. Zo leven deze wezens voortdurend opzoek naar een nieuw huis. Het zijn net nomaden die van plaats naar plaats gaan.

Heremiet komt van het Griekse woord ἔρημος, dit betekent eenzaam, onbewoond of verlaten. De letterlijke betekenis van heremiet is monnik. De kreeft is altijd opzoek naar een onbewoond of verlaten huis en net zoals de monnik leeft hij afgezonderd.

Kunstenares Aki Inomata zorgt ervoor dat heremietkreeften die geen huisje kunnen vinden toch een huisje krijgen. De huisjes worden gemaakt met een 3D-printer.

Het project

Een jaar geleden werd er al over geschreven maar nu wordt het daadwerkelijk uitgevoerd. Het project begon met de naam White Chapel. Met dit project kunnen heremietkreeftjes onderdak vinden in minuscule architectonische meesterwerken waaronder een Japanse huwelijkskapel. Het idee komt van het feit dat maar 1% van de Japanners christelijk is terwijl 60% van de Japanners een huwelijk houden in kapellen met een westers en christelijk uiterlijk.

Aki Inomata denkt er het volgende over: “Wanneer ik westerse landen bezoek, zie ik vaak waar de architectuur, gewoontes en gerechten vandaan komen. In Japan zouden deze dingen getransformeerd worden naar een lokale stijl, en ik vraag mezelf af of Japanners eigenlijk niet gewoon leven in een nabootsing van een westerse wereld. In mijn ogen lijken deze imitaties – of reproducties van architectuur – symptomen van post-kolonialisme.” (bron:http://www.designboom.com/art/aki-inomata-white-chapel-hermit-crab-shelter-07-10-2015/)

Perfecte pasvorm

Voordat de kunstenares aan het project begon bestudeerde ze de binnenenkant en de structuur van de lege schelpen die zijn gebruikt en achtergelaten door een heremietkreeft. Vervolgens ontwierp ze aan de hand van de schelpen een sythetisch exoskelet die de kreeften zouden moeten passen. De kreeften hebben de synthetische schelpen ontdekt en de schelpen hebben een perfecte pasvorm. Het project is een succes.

AKI INOMATA《Why Not Hand Over a “Shelter” to Hermit Crabs? -White Chapel-》 from Aki Inomata on Vimeo.

 

Wil je Japans leren? En wil je meer te weten komen over Japan? Dan is het boek “Japans voor beginners 1” misschien wel iets voor jou!
-Bestel het boek Japans voor beginners 1 op bol.com

Pinterest