Ikebana, bloemschikken in Japan

De kunst van het bloemschikken of bloemstukken maken heet in Japan ikebana. Ikebana betekent levende bloemen “生花”. Deze vorm van kunst wordt ook weleens kadō genoemd, dit betekent de weg van de bloemen “華道 of 花道”. In het westerse bloemschikken wordt er vooral op de kwaliteit van de bloemen gelet. In Japan kijken ze naar hoe fraai het bloemstuk eruit ziet er wordt gelet op het lijnenspel, ritme en kleur. Bij deze vorm van bloemschikken wordt de omgeving naar binnen gebracht, door het te verbinden met buiten, oftewel de natuur. In een ikebana bloemstuk worden niet de bloemen van één soort gebruikt. Door gebruik van verschillende planten of meerdere delen van de plant, staat het bloemstuk symbool voor alles wat in verbinding staat met de natuur. In ikebana worden de vaas, de stelen, bladeren, takken en de bloemen deel van een fraaie compositie.

ikebana

http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/07/d3/a5/ikebana.jpg

De persoon die zich bezig houd met ikebana probeert de levendigheid en de schoonheid van de bloemen en planten in compositie te brengen. De compositie is heel belangrijk. Alles moet als geheel samen hangen, in balans zijn harmonie met de andere planten of bloemen die aanwezig zijn in het kunstwerk.

ikebana

http://jad.jpf-sydney.org/artists/sachie-terasaki/2.jpg

Vier seizoenen

De vier seizoenen worden gevierd in Japan en dat is ook terug te zien in elke ikebana kunstwerkje. Elk seizoen is het stuk een geheel met de natuur. De bloemstukken worden zo samengesteld dat je de seizoenen er van fa kan lezen als het ware.

In huis

Ikebana is ook wel de kunst van het beste moment. Het wordt toegepast wanneer de natuur op zijn mooist is. De bloemstukken worden vaak op die manier gemaakt zodat ze aansluiten bij de traditionele Japanse huizen. Tegenwoordig wordt het overal voor toegepast, ook dat het past bij de moderne huizen van nu. Voor elk interieur valt er wel een bloemstuk te maken. Japanse interieurs zijn minimalistisch en stralen rust uit. Doordat deze kunstwerkjes met precisie en oog voor detail worden gemaakt sluit dit dus heel mooi aan bij Japanse interieurs.

ikebana

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/60/d1/82/60d182a9fe85dc091fbc2fc04e20c8e8.jpg

Wil je Japans leren? En wil je meer te weten komen over Japan? Dan is het boek “Japans voor beginners 1” misschien wel iets voor jou!
-Bestel het boek Japans voor beginners 1 op bol.com

Pinterest