Japanse interieur design

Veel architecten halen hun inspiratie uit de Japanse interieur architectuur. Het oogt misschien vrij simpel, maar het is heel subtiel en functioneel van opzet. Japanse interieurs stralen vaak rust uit. De begrippen rust, ruimte, sereniteit, stilte en detail horen er daarom ook bij. Architecten als Mies van der Rohe en Frank Lloyd Wright hebben zich sterk laten beïnvloeden door de Japanse architectuur.

Japanners maken gebruik van de kunst van het weglaten. Er is veel bewegingsruimte en alles komt tot zijn recht op zijn eigen plaats in het interieur. Doordat er zoveel ruimte wordt gecreëerd is er ook altijd een juiste plek te vinden voor het juiste meubilair. naast het feit dat er dus goed gebruik wordt gemaakt van de ruimtes. zijn deze ook praktisch verdeeld door middel van kamerschermen. Als je naar westerse interieurs kijkt wordt er haast overal wel gebruik gemaakt van scharnierdeuren. Japanners zijn in dat opzicht ver vooruit in de tijd. Overal worden schuifpanelen toegepast, dit zorgt ervoor dat er nog meer ruimte is.

Minimalisme

De stijl die wordt toegepast in het typisch Japanse interieur heet minimalisme. Minimalisme straalt rust uit doordat er weinig gebruik wordt gemaakt van meubels. hooguit het noodzakelijke. In deze stijl is alles in harmonie met elkaar. Dit wil niet zeggen dat alles precies bij elkaar moet passen, maar het is wel belangrijk dat alles op elkaar is afgestemd. Er worden vaak maximaal één of twee kleuren gebruikt en veel dezelfde materialen. Minimalisme betekent minder kwantiteit en meer kwaliteit. Door subtiele details wordt er een persoonlijk tintje aan het interieur gegeven. Niet te veel decoraties, maar her en der iets persoonlijks of iets moois wat er uit kan springen. Er wordt veel gebruik gemaakt van lichte en natuurlijke tinten.

Minimalistisch

http://decor10blog.com/wp-content/uploads/minimalist-living-room-in-japanese________.jpg

Minimalistisch

http://www.freshwater-plumbing.com/images/cf.ltkcdn.net/interiordesign/images/std/97429-423x284-Japanese_design.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MaMa

Japanners houden van ruimte in het interieur en mooie uitzichten op de natuur. De voorkeur en gevoel voor ‘ruimte’ heeft te maken met het Japanse begrip “Ma”.  Ma betekent: ruimte, stilte of leegte. In de Japanse cultuur vind je overal verwijzingen naar dit begrip terug. Het betekend ook dat de ruimtes zelf net zo belangrijk zijn als wat er in de ruimte staat. Japanners hebben respect voor ruimte. Alles wat niet nodig is wordt weggelaten.

Typisch Japanse kleuren en decoraties

In het Japanse interieur wordt gebruik gemaakt van typische Japanse kleuren. Die typische kleuren zijn vaak natuurlijke en neutrale kleuren, geen felle kleuren. De meeste kleuren zijn dan ook grondkleuren zoals beige en bruintinten maar ook ook groen en blauw tinten. Rijstpapier en bamboe worden veel gebruikt in Japanse interieurs. Rijstpapier (Washi) wordt meestal gebruikt voor kamerschermen, lampen en raamdecoratie. Bamboe komt veel voor in afscheidingen tussen ruimtes en wordt gebruikt als vloerbedekking. Soms zie je ook vazen en bloemstukken terugkomen. Bloemschikken is ook een specialiteit apart. Dit vergt veel geduld en concentratie.

Japans interieur

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/48/54/87/485487deec51495b54e81ce5f7a00396.jpg

Bloemstuk

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/ed/38/c7/ed38c7dd07df1a889352a671d135b96d.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je Japans leren? En wil je meer te weten komen over Japan? Dan is het boek “Japans voor beginners 1” misschien wel iets voor jou!
-Bestel het boek Japans voor beginners 1 op bol.com

Pinterest