Hina Matsuri

Het Hina Matsuri is een matsuri. In Japan heb je een veelvoud aan matsuri (klik hier voor een ander festival; het sneeuwfestival in Hokkaido). In het Nederlands kun je het woord matsuri vertalen met “festival”. Het zijn religieuze en historische feestdagen die in heel Japan of in een deel van Japan worden gevierd. Het Hina Matsuri is een feestdag in Japan die op 3 maart plaatsvindt. Op deze dag worden vaak antieke poppen opgesteld in verschillende rijen. De poppen moeten de maatschappelijke structuur van de Heian Periode voorstellen.

 

 

Hina Matsuri

Hina Matsuri

 

Heian Periode

De Heian Periode was een periode in de Japanse tijd die van het jaar 794 tot 1185 duurde. Heian was toen de hoofdstad van Japan. Tegenwoordig is Heian Kyoto. Er heerste een lange periode aan vrede. Daardoor kon de Japanse cultuur tot bloei komen. Verfijnde poëzie en romans, muziek, elegante kleding en schoonheid kenmerkten deze periode aan het hof van Heian. Bij het Hina Matsuri denkt men terug aan deze tijd.

Hina Matsuri

Hina Matsuri

Meisjes

Bij het Hina Matsuri worden meisjes in het zonnetje gezet. Het is een festival waar niet alleen de Heian Periode, maar ook meisjes worden geroemd. Tijdens het festival wordt gewenst dat de kinderen een gelukkig, gezond en succesvol leven zullen leiden. Een veelgegeten snack is hina-arare. Dat zijn rijstsnoepjes in de kleuren wit, groen en roze.

Hina arare

Hina arare

 

Poppen

De poppen geven een versimpelde weergave van de hiërarchie van het hof van Heian weer. De prins en de prinses (odairisama en ohinasama) staan centraal aan top van de hofhouding. Daaronder staan drie hofdames, 5 muzikanten en andere leden van de hofhouding. Ze hebben spulletjes, zoals kasten, muziekinstrumenten en kopjes. Deze hinakazari (hinadecoratie) kunnen klein, maar ook enorm uitgebreid zijn. Op sommige plaatsen kun je een hele trap vol met poppen zien, terwijl ze in huishoudens vaak wat bescheidener zijn. Van belang is in elk geval dat de poppen op 4 maart alweer opgeruimd zijn. Want het bijgeloof wil dat de kansen van de meisjes op een huwelijk kleiner worden als de poppen er nog staan op 4 maart!

 

Hina Matsuri

De prins en de prinses bij het Hina Matsuri

Wil je Japans leren? En wil je meer te weten komen over Japan? Dan is het boek “Japans voor beginners 1” misschien wel iets voor jou!
-Bestel het boek Japans voor beginners 1 op bol.com

 

 

 

Save

Pinterest